Menu
header photo

 

 

Aparat de aer conditionat versus ventilatoar de camera

Aparatul de aer este mult mai eficient decat ventilatorul, chiar daca costa mai mult, raceste mai repede. Un aparat poate sa raceasca un apartament de 3-4camere, pe cand un ventilator nu. Un ventilator nu poate sa raceasca o camera, daramite un apartament.

Un ventilator te racoreste daca stai langa el, daca tu esti intr-o parte, iar el in cealalta parte a camerei nu vei simti nimic. Poate peste 2-3ore.

Pe cand la un aer conditionat in doar jumatate de ora vei simti cum aerul din camera incepe sa se schimbe. De acord ca sunt mai scumpe si ca multi nu si le pot permite, ca mai fac si mizerie atunci cand sunt instalate, dar nu se compara cu ventilatorul. Gandeste-te doar ca vara vei dormi linistit, nu te vei mai trezi din cauza caldurii.

Aerul conditionat ramane cea mai eficienta metoda de racire.

Acum ca v-am spus avantajele, mai jos va voi spune si la ce functii trebuie sa va uitati atunci cand o sa va cumparati un aer conditionat.

Capacitatea generala

Un aparat se cumpara in functie de capacitate si nu cum arata. Trebuie sa iei in calcul dimensiunea camerei care vrei sa o racesti. Este importanat sa alegeti aparatul potrivit, deoarece un aparat prea mic nu va fi eficient, va consuma mai multa energie.

-pentru un dormitor/sufragerie iti trebuie un aparat cu capacitatea de 9000BTU.

-pentru un apartament de 2 camere iti trebuie un aparat cu capacitatea de 10000-11000BTU (aparatul trebuie amplasat pe hol ca aerul sa intre in toata casa).

-pentru un apartament de 3-4 camere iti trebuie un aparat cu capacitatea de 12000-14000BTU.

Consumul energetic

Este factorul care ii intereseaza pe cei mai multi oamenii, pentru ca spun ei, aerul consuma foarte mult si ca de asta nu isi cumpara. Dar nu este asa, majoritatea aparatelor mari au clasa de eficienta energetica A, cea mai buna clasa, prin urmare consumul este unul bun. Alegeti un aparat care are clasa A++, A+++

Nivelul de zgomot

Este foarte important, deoarece pot deranja vecinii sau pe tine atunci cand dormi sau te uiti la televizor. Nu este o gluma, aparatele pot fi galagioase, deci ia in serios acest factor atunci cand iti cumperi un aparat. Nivelul unui aparat ar trebuie sa fie intre 41-50dB, daca este mai mare de 50dB, sa nu il luati.

Tehnologie Wi-fi

Aici depinde de ce fel de persoana sunteti, daca puneti pret pe tehnologie si o folositi sau nu. Un aparat cu tehnologie wi-fi este mai scump( cu cateva sute, dar eu zic ca merita) acesta poate fi controlat de la distanta prin intermediul smartphonului. Tot ce aveti de facut este sa descarcati aplicatia pe telefon, iar dumneavoastra puteti seta ca aparatul sa porneasca la ce ora vreti si la ce temperatura doriti.

Garantia

Aparatele de aer conditionat, au in general o garantie de 2 ani, desi unele aparate mai ieftine ar putea avea o garantie mai mica. Aveti gijia si cine vi-l instaleaza, sa fie o persoana autorizata, astfel veti pierde garantia.

Alte functii

Uitati-va ca aerul sa aibe functia de autodiagnosticare. Aceasta functie iti arata daca aparatul are vreo problema si ce sa faci pentru a o rezolva.

Functia Follow me, vei putea sa controlezi aparatul chiar daca nu esti in fata. Aceasta are un senzor care urmareste temperatura, ambientala din jurul telecomenzii, astfel ca poti sa setezi aparatul fara sa te duci la el.

Display-ul sa fie digital, sa puteti vedea ce temperatura este setata sau daca apare vreo problema.

Sper ca te-am convins si ca pana la vara sa iti cumperi un aparat de aer conditionat.